miercuri, 10 iunie 2015

Trecut si viitor in Biblioteci

BiblioTECA, BiblioNET, BiblioVACANTA, BiblioPOVESTI, putem sa derivam cate cuvinte dorim de la BIBLIOS , care in greceste inseamna carte. Tot ce se intampa in biblioteci este legat de carte.Nu le  putem ignora pentru ca suntem inconjurati de ele. Cartea constituie o provocare pentru oricine. Chiar si pentru copiii care nu stiu sa citeasca. Sunt atrasi de cartile frumos  ilustrate si tare mult isi doresc sa stie ce scrie in ele. Vor ajunge intr-o zi sa citeasca singuri povestile destinate lor.Bibliotecile au evoluat. Informatia a depasit  suportul din piei de animale, tablita de lut, suportul din hartie . Cititorul secolului XXI descopera un nou model de carte - e-book-ul sau cartea electronica. Oare conteaza de pe ce suport ne culegem informatiile? Eu cred ca nu.Disperarea ca oamenii nu mai citesc carti este nejustificata, dupa parerea mea.Atata vreme cat informatia o poti primi pe orice cale, te poti considera informat. Unii cititori, mai nostalgici ,se intorc la cartea fizica altii prefera e-book-urile. Important este sa citim, nu conteaza de unde citim. In momentul in care deschizi calculatorul, indiferent ce ai vrei sa faci; sa te joci, sa accesezi orice, ai de-a face cu SCRISUL SI CITITUL. Calculatorul are grija sa te informeze, astfel incat dupa fiecare navigare sa ramai cu ceva.Asa ca, biblioteca traditionala se imbina foarte bine cu cea moderna numai noi sa-i permitem acest lucru!

marți, 9 iunie 2015

Interviu

Interviu acordat de   Stefan Popa, profesor in invatamantul primar, celor de la "Sola Scriptura" .Stefan Popa a absolvit Institutul de studii biblice"Sola scriptura", institut care ofera cursuri gratuite de citire a Bibliei. Fiind ortodox, descendent dintr-un neam de oieri veniti din tinuturile Brasovului, a fost fascinat de mic copil de cartea de capatai a oierilor-Biblia. Ajuns la varsta maturitatii a incercat sa descifreze continutul Bibliei dar nu a reusit mare lucru. Ajutat de aceste cursuri a citit Biblia din scoarta-n scoarta.Marturiseste ca nu i-a influientat viata intr-un fel sau altul si nici convingerile religioase.

La cules de maci


Asa am sarbatorit noi Rusaliile si  Ziua copilului.Mama si cu puii la cules de maci pe un camp suberb. Parca au inflorit anume sa inveseleasca starea trecatorilor.  Parafrazandu-l pe poetul ialomitean Mircea Dinescu, as spune "drum pazit de maci". Maci generosi care s-au lasat culesi de mainile noastre" harnice" Frumusetea macilor a fost izvor de inspiratie pentru multi poeti. Unul dintre ei, Mircea Dinescu a scris ."Grau pazit de maci"Poet al Baraganului, al campurilor acoperite de maci, nu putea sa treaca nepasator pe langa florile insangerate care pare, intr-adevar ca pazesc recoltele de neaveniti. Cum? Oferindu-se chiar ele spre ofranda!