vineri, 19 noiembrie 2010

PERSONALITATI LOCALE - PASCAL BENTOIU

Fiu al lui Aurelian Bentoiu, PASCAL BENTOIU s-a nascut la 27 aprilie 1927 in Bucuresti. Si-a petrecut copilaria in satul FACAENI, jud. Ialomita. A urmat cursurile scolii elementare la Bucuresti si liceul la "Colegiul National Sfantul Sava" tot in Bucuresti.
In 1948 este exmatriculat de la Facultatea de drept ale carei cursuri le urma si i se refuza admiterea la Conservator. Dovedeste reale inzestrari in diferite domenii: a inceput prin a lua lectii de desen si pictura. La 15 ani a abandonat brusc acest drum si s-a axat pe studiul viorii, apoi si-a manifestat hotararea de a deveni compozitor. Studiile de compozitie le-a urmat in particular sub indrumarea lui Mihail Jora. Isi satisface stagiul militar in cadrul echipelor de reeducare ale tineretului burghez intre anii 1950-1953. Intre anii 1953-1956 este cercetator la Institutul de cercetari etnografice si dialectale Bucuresti. Nu a fost membru de partid in perioada comunista si nu a detinut nici o functie in acest sens. Dupa Revolutia din 1989 a fost ales Presedintele Uniunii Compozitorilor din Romania, din ianuarie 1990 pana si-a dat demisia, in octombrie 1992.
Este cunoscut ca muzicolog, compozitor, folclorist si editor.
CREATIA MUZICALA
Opere, muzica simfonica, orchestratii,muzica de camera, muzica de scena, muzica vocala.
A primit mai multe distinctii pentru creatia muzicala si muzicologica. Creatia lui Pascal Bentoiu este inregistrata la Casele de discuri Electrecord, Olympia si se afla in repertoriul orchestrelor simfonice din tara si strainatate.
MARTRII:
"..... Fratele meu, cu reale inzestrari in diferite domenii, a inceput prin a lua lectii de desen si pictura, apoi ajungand la o anumita maiestrie si-a abandonat brusc acest drum la 15 ani si s-a axat pe pe studiul viorii; dar, dupa ce a dobandit o buna stapanire a instrumentului, tot atat de brusc si-a manifestat hotararea de a deveni compozitor, avand nevoie pentru asta de3 lectii de pian, armonie, contrapunct si compozitie.
De fiecare data, tata a cautat pentru el profesori buni, uneori exceptionali, desi a suferit pentru naruirea sperantelor investite intr-o cariera de pictor sau de interpret muzical, si a fost ingrijorat de optiunea fiului sau de a deveni compozitor. Desigur grija lui se intemeia mai ales pe aspectul asigurarii materiale, intrucat pe vremea aceea nici un compozitor nu se putea intretine, cel putin in tara noastra, din creatiile sale."
In anul 1956 cand a iesit din inchisoare(Aurel Bentoiu)"faptul ca l-a gasit pe fratele meu Pascal membru al Uniunii Compozitorilor si izbutind sa-si intretina sotia si copilul din compozitiile sale l-a fericit si l-a uluit."
(Marta Bentoiu - vol. "Zari si zodii. Poezii din inchisoare").





Casa in care si-a petrecut copilaria Aurelian Bentoiu , tatal lui Pascal Bentoiu.(Comuna Facaeni, jud. Ialomita).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu