vineri, 29 mai 2015

Pariuri-iluzii

Bibliostories

Povestea zilei

       Jocurile de noroc au luat mare amploare in ultimii ani. Poate erau raspandite si inainte dar nu asa ,pe fata. Erau interzise de...lege si de datini. Sa fie dorinta de castig usor, sa fie saracia, sa fie pasiunea care te duce la extrem? La ficare se manifesta in alt fel. Pentru fiecare ia alt chip: frumos, emotionant, spectaculos.Asteptarea te face nerabdator, irascibil, pierdut in iluziile care nu-ti dau pace. Calculatorul a devenit un complice al jucatorului, al pariorului care intra in Biblioteca mai disperat de la o zi la alta. Dar totusi cu speranta ca o alta combinatie ii va aduce reusita mult visata. Dezamagirea este mare atunci cand calculatoatrele sunt ocupate, asteptarea de neindurat, rabdarea limitata,"trebuie sa incerc alta varianta,isi spune". Gandul nu-i da pace!Intreaba in dreapta, in stanga, cere indicatii. Incearca sa-si dea seama unde a gresit, cauta infrigurat site-uri care sa-l ajute. Intreaba bibliotecarul ce parere are. Acesta din urma se uita la el neputincios. Stie ca este de prisos orice sfat , totusi incearca sa-l directioneze spre alte oportunitati! Te uiti la ei cum se macina, cum se trudesc sa descalceasca misterul castigului atat de apropiat si totusi foarte indepartat! Vine o alta zi si iarasi va privi in gol naucit de rezultat. Din nou isi promite, deznadajduit ,ca nu va mai juca dar stie, chiar din acel moment, ca n-o sa poata. Tentatia este prea mare, castigurile ii astepta pe ei, amatorii de chilipiruri usoare. Un lucru nu inteleg ei, ca "norocul este putin si noi suntem multi"(asa spunea marele Caragiale). Dragii mei, cand veti intelege asta, veti sti ca singurul castg sigur este cel dobandit cu cele doua brate ale voastre conduse de un creier realist! Succes!

miercuri, 27 mai 2015

Bibliostories

Povestea zilei

Intoarcerea


      Fiecare om este o poveste. Sa ai timpul si rabdarea sa-l observi, sa-l descifrezi, sa privesti in sufletul lui. Atat cat el iti pemite. Sufletul zdrentuit de viata se sudeaza greu. Oamenii au obligatia morala sa se aplece macar o clipa asupra napastuitilor sortii. O data in viata fiecare trece printr-o napasta. De aceea trebuie sa ne ajutam intre noi sa depasim suferintele care, uneori, par de neindurat.Bibliotecar fiind, am ocazia sa vad diverse chipuri: fericite, distruse, multumite, neputincioase, implinite, sfioase etc. Dupa ani si ani aceleasi chipuri apar schimbate si nu numai de vreme ci si de intamplarile  vietii. Sperante implinite pentru unii, distruse pentru altii.De multe ori te trezesti neputincios in fata durerii altuia. Orice ai incerca ti se pare prea putin. .
     Biblioteca este pentru unii oaza de liniste la care viseaza. Copii care au crescut in Biblioteca, odata cu ea, care au participat la toate schimbarile ei, cand a venit vremea si-au luat zborul catre viata. Astazi se intorc cu aripile frante sa-si linga ranile tot in Biblioteca, la focul viu al cartii sau al calculatorului. II primim cu drag. Ii mangaiem, ii alinam  si le dam tot ce le dadeam odata, cand erau copii: caldura, intelegere, liniste, respect.          Se incarca si din nou isi iau zborul . Cu alte ganduri, cu speranta in mai bine. Bibliotecile ii asteapta pe toti cei care isi pierd busola. Impreuna  o vom regasi. Dragi fosti copii ai Bibliotecii, nu ne ocoliti! Noi suntem aceiasi dintotdeauna, chiar daca voi v-ati schimbat!. Aveti incredere in puterea noastra de "vindecare".! Biblioteca "vindeca" in felul ei: simplu si discret.

                                                                                                            27mai 2015
                                                                                                                       Bibliotecar