miercuri, 8 iunie 2011

Traditii si folclor in satele dunarene"Sunt locuri care lasa urme in sufletele oamenilor si oameni care lasa urme locurilor"

Acesta este motto-ul sub care s-a desfasurat la Facaeni Festivalul pentru copii "Traditii si folclor in satele dunarene".


Film documentar prezentat de Popa Stefan, institutor la G.S.A. Facaeni.


Pastele Blajinilor.
In credinta populara, in lunea dupa duminica Tomei, se sarbatoreste Pastele Blajinilor. In folclor, Blajinii mai sunt cunoscuti si sub numele de Rohmani. Potrivit credintei populare, Blajinii fac parte din cei dintai oameni de pe pamant. Traiesc fara femeile lor, convietuiesc cu ele numai 30 de zile pe an in vederea procreatiei
.Formatia de dansuri populare fete,G.S.A.Facaeni .Instructor Lalu Marian.

Grup vocal clasele a IV-a, pregatiti de doamnele invatatoare Ciapa Aurica si Chivu Jenica.


"Paparudele", sub indrumarea d-nei Jaloba Cornelia.

Paparudele reprezintă un alt obicei de invocare rituală a ploii, alcătuit din mai multe secvenţe ceremoniale.
"Caloianul"


Caloianul este un obicei popular practicat în trecut pentru aducerea ploii.
Astfel, pe vreme de secetă, fetele şi femeile de la ţară făceau un omuleţ din lut galben (numit „Caloian”)

pecare-l puneau într-un sicriu şi pe care-l boceau ca pe un mort,

imitând astfel ritualul înmormântării .


Prezentat de elevii clasei a III-a, invatatoare Lalu Fanica.SEZATOARESezatorile erau intalniri comunitare cu caracter lucrativ dar si distractiv.

Sezatorile puteau fi organizate ad-hoc, in zilele lucratoare, la una sau mai multe case, si erau de mai multe feluri. Ele puteau sa aiba un caracter de intrajutorare, cand mai multe femei sau tinere participau la torsul canepii sau a lanii unei gospodine, lucru care se repeta la casa fiecarei participante sau puteau sa organizeze intalniri in cadrul carora fiecare participanta isi torcea propriul material.


Organizata pentru prima data pe scena Caminului Cultural din Facaeni, aceasta sezatoare a reunit mai multe generatii.
Indrumator Popa Stefan, institutor.

Sambata, 14 mai 2011, a avut loc in Caminul Cultural Facaeni un eveniment deosebit. S-a desfasurat prima editie a Festivalului "Traditii si folclor in satele dunarene". Au participat mai multe scoli cu formatii artistice care au fost premiate. Acesta este un proiect educational care isi propune sa dezvolte elevilor interesul pentru redescoperirea traditiilor si obiceiurilor din zona Dunarii.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu