joi, 18 noiembrie 2010

PERSONALITATI LOCALE AURELIAN BENTOIUPersonalitati locale
                                                           AURELIAN BENTOIU

Aurelian Bentoiu s-a nascut pe 19 iunie 1892 in comuna Facaeni,jud. Ialomita. A urmat cursurile scolii primare in satul natal avand ca invatator pe Anghel Vladescu. In 1913 este absolvent al Liceului "Gheorghe Lazar" din Bucuresti si se inscrie la Scoala de ofiteri de infanterie pe care o termina in 1914 cu gradul de sublocotenent. Urmeaza cursurile Facultatilor de drept si filozofie ale Universitatii Bucuresti intre anii 1914-1916 (si mai tarziu 1918-1919).
In 1918 este mobilizat si ia parte la desfasurarile militare de la Turtucaia. Este ranit in cursul retragerii din Dobrogea si salvat de catre sanitarul regimentului, varul sau Ion Banulescu.
Dupa terminarea facultatii, deschide propriul sau cabinet de avocatura. Este deputat de Ialomita in perioada 1933-1937 din partea Partidului National -Liberal.
Intre 1935-1937 este subsecretar de stat la Ministerul de Justitie apoi(1936) la Ministerul de Interne, pentru cateva luni; ministru de justitie in guvernarea Tatarascu.
Este arestat in noiebrie 1948 si tinut, fara judecata, aproape 8 ani in diverse inchisori: Jilava, Galati, Pitesti,Sighet, Craiova, Malmaison, Uranus,Vacaresti- pentru activitate politica. In 1956 este achitat. Arestat din nou in 1957 este judecat si condamnat la 25 ani temnita grea. Moare in inchisoarea Jilava in ziua de 27 iunie 1962.
ACTIVITATEA LITERARA
Inainte de 1916 a publicat versuri si traduceri in "Ramuri", Craiova. La comemorarea unui an de la moartea lui Titu Maiorescu si pentru cei 50 de ani de la infiintarea "Convorbirilor literare", Aurelian Bentoiu a fost ales sa vorbeasca in numele studentimii romane.Discursul a fost publicat mai tarziu in "Convorbiri literare." In perioada 1942-1948 a tradus din nuvelele lui Puskin si Maxim Gorki. Vorbea si citea in italiana, franceza, germana, spaniola, engleza, rusa si avea cunostinte temeinice de latina. In perioada de 8 ani cat a stat in inchisoare, revine la preocuparile literare si compune in memorie poezii pe care le recita si detinutilor.
In primele zile dupa eliberarea sa din iunie 1956, dicteaza fiicei sale, Marta Bentoiu, intreg volumul de versuri pe care il publica sub titlul "Poezii din inchisoare". Amintirile despre Facaeni, pana la plecarea sa din sat sunt consemnate in "Zari si zodii".
Aurelian Bentoiu alaturi de copiii sai : Marta si Pascal.


Aurelian Bentoiu cu nepotica(toamna anului
1956, intre cele doua detentii).

Aurelian Bentoiu la inchisoare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu