miercuri, 22 mai 2013

Sarbatorile Pascale / 2013    "Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători anuale creștine, care comemorează evenimentul fundamental al creștinismului, Învierea lui Isus Hristos, considerat Fiul lui Dumnezeu în religiile creștine, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare. Data de început a Paștelui marchează începutul anului ecleziastic creștin.
.    Paștele creștin are o durată de 40 de zile, cuprinse între sărbătoarea Învierii Domnului (prima duminică de Paști) și sărbătoarea Înălțarii Domnului, care se celebrează la 40 de zile de la Înviere, într-o zi de joi. Primele 3 din cele 40 de zile pascale sunt zile de mare sărbătoare.
    Sărbătoarea Paștilor este precedată de o lungă perioadă de post, în care se comemorează evenimentele premergătoare Învierii Domnului. Ultima săptămână din Postul Mare, numită Săptămâna Patimilor, începe în Duminica Floriilor, când se sărbătorește intrarea lui Isus Hristos în Ierusalim, și se sfârșește în Sâmbăta Mare. Este săptămâna în care sunt comemorate patimile lui Isus, răstignirea și moartea Sa din Vinerea Mare.
    Cel mai răspândit obicei creștin de Paști este vopsirea de ouă roșii, a căror prezență este obligatorie pe masa de Paști, deși în prezent se vopsesc ouă și de alte culori (verzi, albastre, galbene etc.). În folclorul românesc există mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouă de Paști și de ce ele au devenit simbolul sărbatorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea au fost înroșite de sângele care picura din rănile lui Isus.[2]
   Cu ocazia sărbătorilor Pascale gospodinele prepară și alte mâncăruri tradiționale: pască, cozonac, drob."

marți, 21 mai 2013

Martisoare / 2013


          Nasterea autorului "Amintirilor din copilarie" in luna Martie , odata cu venirea primaverii, reprezinta un moment de exuberanta pentru copii. Ei au multe de sarbatorit in aceasta luna: martisorul, Ziua Femeii, primii ghiocei etc. Anul acesta un grup de copii de la Scoala Facaeni au vrut sa-l sarbatoreasca pe Ion Creanga in Biblioteca. Si-au amintit de ghidusiile povestite de el in Amintiri, au vizionat un film:"Fata babei si fata mosneagului" si au confectionat martisoare quilling pentru mamicile lor.La multi ani tuturor mamicilor si celor mici care se gandesc la ele cu dragoste si le cinstesc!

Sarbatorile de iarna

      SARBĂTORILE DE IARNĂ( 2012 / 2013 )IN FĂCĂENI   


 
     Am surprins câteva dintre obiceiurile și tradițiile care ne încântă în sărbătorile de iarnă și fac să vibreze mai adânc sufletele  noastre. Ce-ar fi viața noastră daca nu ne-am încălzi la flacăra luminițelor de Crăciun și nu ne-am reflecta ochii în globulețele din pom care sunt martorele cadourilor primite? Vă rog să vă răspundeți fiecare la această întrebare și să așezați amintirile copilăriei și ale celor dragi, acolo unde considerați că le este locul.
         "Sarbatorile de Craciun sunt minunate mai ales in sate unde se respecta traditiile stravechi. Peisajul de iarna este emotionant: casutele sunt luminate, prin geamuri licaresc lumanari si globuri colorate, iar mesele sunt pline de bunatati traditionale: carnati, sarmale, caltabosi, colaci, cozonaci. Amintirile sarbatorilor de Craciun din copilarie ne intristeaza uneori pentru ca realizam ca nu putem da timpul inapoi, dar e minunat sa primim in casele noastre cu lacrimi de emotie in ochi pe copiii si nepotii nostri care ne ureaza tot ce e mai frumos si ne incalzesc sufletele cu veselia si tineretea lor.            Sărbătorile de iarnă se încheie cu Boboteaza, dar urmează, imediat cronologic, una dintre marile sărbători ale anului, Sfântul Ioan Botezătorul."