vineri, 19 noiembrie 2010

PERSONALITATI LOCALE - PASCAL BENTOIU

Fiu al lui Aurelian Bentoiu, PASCAL BENTOIU s-a nascut la 27 aprilie 1927 in Bucuresti. Si-a petrecut copilaria in satul FACAENI, jud. Ialomita. A urmat cursurile scolii elementare la Bucuresti si liceul la "Colegiul National Sfantul Sava" tot in Bucuresti.
In 1948 este exmatriculat de la Facultatea de drept ale carei cursuri le urma si i se refuza admiterea la Conservator. Dovedeste reale inzestrari in diferite domenii: a inceput prin a lua lectii de desen si pictura. La 15 ani a abandonat brusc acest drum si s-a axat pe studiul viorii, apoi si-a manifestat hotararea de a deveni compozitor. Studiile de compozitie le-a urmat in particular sub indrumarea lui Mihail Jora. Isi satisface stagiul militar in cadrul echipelor de reeducare ale tineretului burghez intre anii 1950-1953. Intre anii 1953-1956 este cercetator la Institutul de cercetari etnografice si dialectale Bucuresti. Nu a fost membru de partid in perioada comunista si nu a detinut nici o functie in acest sens. Dupa Revolutia din 1989 a fost ales Presedintele Uniunii Compozitorilor din Romania, din ianuarie 1990 pana si-a dat demisia, in octombrie 1992.
Este cunoscut ca muzicolog, compozitor, folclorist si editor.
CREATIA MUZICALA
Opere, muzica simfonica, orchestratii,muzica de camera, muzica de scena, muzica vocala.
A primit mai multe distinctii pentru creatia muzicala si muzicologica. Creatia lui Pascal Bentoiu este inregistrata la Casele de discuri Electrecord, Olympia si se afla in repertoriul orchestrelor simfonice din tara si strainatate.
MARTRII:
"..... Fratele meu, cu reale inzestrari in diferite domenii, a inceput prin a lua lectii de desen si pictura, apoi ajungand la o anumita maiestrie si-a abandonat brusc acest drum la 15 ani si s-a axat pe pe studiul viorii; dar, dupa ce a dobandit o buna stapanire a instrumentului, tot atat de brusc si-a manifestat hotararea de a deveni compozitor, avand nevoie pentru asta de3 lectii de pian, armonie, contrapunct si compozitie.
De fiecare data, tata a cautat pentru el profesori buni, uneori exceptionali, desi a suferit pentru naruirea sperantelor investite intr-o cariera de pictor sau de interpret muzical, si a fost ingrijorat de optiunea fiului sau de a deveni compozitor. Desigur grija lui se intemeia mai ales pe aspectul asigurarii materiale, intrucat pe vremea aceea nici un compozitor nu se putea intretine, cel putin in tara noastra, din creatiile sale."
In anul 1956 cand a iesit din inchisoare(Aurel Bentoiu)"faptul ca l-a gasit pe fratele meu Pascal membru al Uniunii Compozitorilor si izbutind sa-si intretina sotia si copilul din compozitiile sale l-a fericit si l-a uluit."
(Marta Bentoiu - vol. "Zari si zodii. Poezii din inchisoare").

Casa in care si-a petrecut copilaria Aurelian Bentoiu , tatal lui Pascal Bentoiu.(Comuna Facaeni, jud. Ialomita).

joi, 18 noiembrie 2010

PERSONALITATI LOCALE AURELIAN BENTOIUPersonalitati locale
                                                           AURELIAN BENTOIU

Aurelian Bentoiu s-a nascut pe 19 iunie 1892 in comuna Facaeni,jud. Ialomita. A urmat cursurile scolii primare in satul natal avand ca invatator pe Anghel Vladescu. In 1913 este absolvent al Liceului "Gheorghe Lazar" din Bucuresti si se inscrie la Scoala de ofiteri de infanterie pe care o termina in 1914 cu gradul de sublocotenent. Urmeaza cursurile Facultatilor de drept si filozofie ale Universitatii Bucuresti intre anii 1914-1916 (si mai tarziu 1918-1919).
In 1918 este mobilizat si ia parte la desfasurarile militare de la Turtucaia. Este ranit in cursul retragerii din Dobrogea si salvat de catre sanitarul regimentului, varul sau Ion Banulescu.
Dupa terminarea facultatii, deschide propriul sau cabinet de avocatura. Este deputat de Ialomita in perioada 1933-1937 din partea Partidului National -Liberal.
Intre 1935-1937 este subsecretar de stat la Ministerul de Justitie apoi(1936) la Ministerul de Interne, pentru cateva luni; ministru de justitie in guvernarea Tatarascu.
Este arestat in noiebrie 1948 si tinut, fara judecata, aproape 8 ani in diverse inchisori: Jilava, Galati, Pitesti,Sighet, Craiova, Malmaison, Uranus,Vacaresti- pentru activitate politica. In 1956 este achitat. Arestat din nou in 1957 este judecat si condamnat la 25 ani temnita grea. Moare in inchisoarea Jilava in ziua de 27 iunie 1962.
ACTIVITATEA LITERARA
Inainte de 1916 a publicat versuri si traduceri in "Ramuri", Craiova. La comemorarea unui an de la moartea lui Titu Maiorescu si pentru cei 50 de ani de la infiintarea "Convorbirilor literare", Aurelian Bentoiu a fost ales sa vorbeasca in numele studentimii romane.Discursul a fost publicat mai tarziu in "Convorbiri literare." In perioada 1942-1948 a tradus din nuvelele lui Puskin si Maxim Gorki. Vorbea si citea in italiana, franceza, germana, spaniola, engleza, rusa si avea cunostinte temeinice de latina. In perioada de 8 ani cat a stat in inchisoare, revine la preocuparile literare si compune in memorie poezii pe care le recita si detinutilor.
In primele zile dupa eliberarea sa din iunie 1956, dicteaza fiicei sale, Marta Bentoiu, intreg volumul de versuri pe care il publica sub titlul "Poezii din inchisoare". Amintirile despre Facaeni, pana la plecarea sa din sat sunt consemnate in "Zari si zodii".
Aurelian Bentoiu alaturi de copiii sai : Marta si Pascal.


Aurelian Bentoiu cu nepotica(toamna anului
1956, intre cele doua detentii).

Aurelian Bentoiu la inchisoare.